Skip to content

Schouder /
Arm pijn

Wat veroorzaakt deze pijn nou ?

Verschillende factoren en omstandigheden kunnen bijdragen aan schouder en arm-pijn.
De meest voorkomende oorzaak is een peesontsteking (tendinitis). Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door gezwollen pezen.

Een andere veel voorkomende oorzaak van schouderpijn is het impingementsyndroom waarbij de een spier vast komt te zitten tussen het acromium (een deel van het schouderblad) en de humeruskop de schouderkop).

Soms is pijn in de schouder en/of arm het gevolg van letsel elders in het lichaam, meestal vanuit de nek of bovenarmspieren. Dit wordt ook wel uitstralende pijn genoemd..

Andere mogelijke oorzaken van schouder en/of armpijn kunnen zijn o.a :

 • artritis
 • overbelasting door overmatig of herhaalde bewegingen
 • gezwollen slijmbeurzen of pezen
 • beknelde zenuw in de nek, schouder of arm
 • gebroken schouder- of arm
 • schouderkapsel ontsteking (frozen shoulder)
 • bandenletsel letsel door trauma

​De cliënten in mijn praktijk met schouder en armklachten ervaren heel veel verbetering na een Orthopedische en Myoskeletale massagetherapie behandeling. Naast massage kijk ik ook naar de mobiliteit van het gewricht en of er elders in het lichaam een disbalans is.

Heb je al een diagnose gekregen van je huisarts en/of ziekenhuis specialist en wil je meer dan alleen maar oefeningen doen? Voor meer info ofuitleg ben ik altijd bereikbaar.

Hiernaast staan een aantal aandoeningen die schouder en/of armpijn kunnen veroorzaken.

Klik op de foto voor meer info

Frozen Shoulder
Tennis-/golfers elleboog
TOS/Schoudergordelsyndroom
Carpaal Tunnelsyndroom

Frozen shoulder

‘Frozen shoulder’ is de Engelse term voor ‘bevroren schouder’.
Het wordt ook wel capsulitis adhesiva genoemd.
Om de schouderkop en schouderkom zit een gewrichtskapsel.
Deze zorgt ervoor dat de schouderkop goed in de schouderkom blijft bewegen.

Bij een frozen shoulder is het gewrichtskapsel rondom de schouder verkleefd en verdikt, hierdoor trekt het samen. Dit laat minder ruimte over voor de bovenarm om te bewegen. De schouder heeft hierdoor een ernstige bewegingsbeperking.​

Welke spieren kunnen een ‘frozen shoulder’ veroorzaken?

Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van een frozen shoulder en het herstel van een frozen shoulder belemmeren. Hieronder staan de spieren waar zich triggerpoints kunnen bevinden die een frozen shoulder kunnen veroorzaken.

Rotator cuff spieren

De RC bestaat uit de volgende 4 spieren:

 • Musculus Subscapularis (onderschouderbladspier)
 • Musculus Supraspinatus (bovendoornspier)
 • Musculus Infraspinatus (onderdoornspier)
 • Musculus Teres Minor (kleine ronde armspier)

Wanneer er namelijk in één van deze spieren triggerpoints ontstaan, raken de andere spieren sneller overbelast en vormen zij sneller triggerpoints. Hoe meer triggerpoints er ontstaan in deze spieren, hoe groter de bewegingsbeperking wordt. Dit kan uiteindelijk leiden tot een frozen shoulder.

Wat kan Orthopedische en Myoskeletale therapie voor u betekenen?

Naast massage heeft deze combinatie van bovenstaande technieken een zeer gunstig effect op de behandeling van een Frozen Shoulder. Het zorgt voor een verbeterde doorbloeding in het ontstekingsgebied en vermindert littekenweefsel. Pijn, spierstijfheid en bewegingsbeperking verminderen aanzienlijk na een aantal massagetherapie behandelingen. Soms zelfs na 1 behandeling!

Tenniselleboog / Golferselleboog

Tenniselleboog is een aandoening die pijn rond de buitenkant van de elleboog veroorzaakt.
Het wordt ook laterale epicondylitis genoemd.
Het komt vaak voor na intensief overmatig gebruik van de spieren en pezen van de onderarm, nabij het ellebooggewricht. Tenniselleboog ontwikkelt zich meestal in de loop van de tijd. Zowel in sport als in bepaalde beroepen waarbij repeterende bewegingen met de arm wordt gemaakt, kunnen de spieren belasten en te veel spanning op de pezen leggen.

Symptomen van tenniselleboog

​De symptomen van tenniselleboog zijn pijn en gevoeligheid in de benige knop aan de buitenkant van je elleboog. Met deze knop verbinden de gewonde pezen zich met het bot. De pijn kan ook uitstralen in de boven- of onderarm.

Tenniselleboog kan de meeste pijn veroorzaken:

 • bij het optillen of buigen van uw arm
 • bij het vastgrijpen van kleine voorwerpen, zoals een pen
 • bij het draaien van je onderarm, zoals het draaien van een deurklink of het openen van een pot

Tenniselleboog is vergelijkbaar met een andere aandoening, de golfers-elleboog; deze zit aan de binnenkant van de elleboog.

Behandeling in mijn praktijk

Door specifieke spieren en spiergroepen te behandelen is het mogelijk om zelfs na 1 massagetherapie behandeling al verlichting te voelen. Bij zenuwpijn maak ik gebruik van (veilige) technieken om de zenuw, die klem kan zitten onder de aangedane spier, te mobiliseren. Daarnaast geef ik oefeningen mee indien u deze nog niet van de fysiotherapeut heeft gehad. Bij twijfel verwijs ik altijd door.

TOS Thoracic outletsyndroom Schoudergordelsyndroom

Thoracaal outlet syndroom (TOS) veroorzaakt pijn in de schouder, arm en nek. Het gebeurt wanneer de zenuwen of bloedvaten net onder uw nek worden samengedrukt.
Deze compressie van zenuwen en bloedvaten kan plaatsvinden tussen de spieren van uw nek en schouder of tussen de eerste rib en het sleutelbeen.

Welke symptomen kunt u krijgen?

 • Je kunt een branderig, tintelend gevoel en gevoelloosheid voelen langs je arm, hand en vingers.
 • Als een zenuw wordt samengedrukt, kunt u ook zwakte in uw hand voelen.
 • Als een ader wordt samengedrukt, kan uw hand gevoelig zijn voor kou of bleek of blauwachtig worden. Je arm kan gemakkelijk opzwellen en moe worden.

Er zijn veel oorzaken van TOS, waaronder:

 • Letsel
 • Anatomische afwijkingen
 • Slechte houding die zenuwcompressie veroorzaakt
 • Zwangerschap
 • Herhaalde arm- en schouderbewegingen en activiteit

​Een gerichte massagetherapie-behandeling kan een hele goede aanvulling zijn naast de reguliere behandeling die u al misschien ontvangt en kan uw genezingsproces versnellen.
De massagetherapie behandeling, die ik geef in mijn praktijk bestaat uit; Orthopedische massagetherapie en Myoskelatale technieken en daarnaast gerichte massage (Deep Tissue, Triggerpoint therapie, Myofascial release).
Hoeveel massagetherapie-behandelingen er nodig zijn, is onder andere afhankelijk van de oorzaak van uw klacht. De meesten ondervinden vrij snel verbetering.

Carpaal Tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom behandelen met massagetherapie

Als uw arts de diagnose carpaal tunnelsyndroom (CTS) stelt, vraagt ​​u zich misschien af ​​wat u kunt doen om de symptomen te verlichten.

De symptomen van deze aandoening zijn onder andere:

 • intelingen,
 • gevoelloosheid,
 • pijn die begint in de hand en vingers en uitstraalt naar de arm.

Als er een constante druk staat op de mediale zenuw (zenuw die naar de hand gaat), heeft u pijn. Herhaalde polsbewegingen kunnen verdikking of zwelling van de pezen in de pols veroorzaken, waardoor deze druk ontstaat.

Mogelijke oorzaken:

 • Diabetes,
 • Reuma,
 • Schildklierproblemen,
 • Overbelasting van de pezen door herhaalde pols/hand bewegingen,
 • Als complicatie na een breuk.

Traditionele behandelingen voor carpaal tunnel syndroom (CTS):

Welke behandelingen zijn er?

 • Steroïden of ontstekingsremmende medicijnen zijn een traditionele behandeling voor CTS. De hulp van deze medicijnen duurt maar zolang u de pillen slikt.
 • Een arts/fysiotherapeut kan uw arm/pols spalken om beweging te beperken. Het spalken helpt u om te voorkomen dat u uw pols bezeert tijdens het slapen.
 • Zenuwblokkade kan een optie zijn. Deze worden gegeven in een gespecialiseerd centrum (pijnpoli).
 • Operatief behandelen. Een operatie is niet altijd een garantie op volledige genezing. Dit is vooral het geval als u teruggaat naar de hobby of het werk waardoor de klachten zijn begonnen. Dit is uiteraard per persoon anders. Bespreek dit altijd met uw behandelende arts!

Een alternatieve behandeling voor Carpaal Tunnelsyndroom: Massagetherapie..

Massagetherapie wordt niet altijd beschouwd als een behandelingsoptie voor carpaal tunnel syndroom. Maar het heeft veel patiënten in staat gesteld om van deze aandoening af te komen, of op zijn minst een aanzienlijke vermindering van de pijn. Massage werkt om CTS-symptomen te verminderen door littekenweefsel en eventuele verklevingen in de spieren van uw pols en onderarm af te breken. Het doel van massagetherapie is het herstellen van de volledige elasticiteit van uw spieren, het verminderen van wrijving op ontstoken spieren en het vrijer laten bewegen van uw pols.

Aan de hand van specifieke functietesten kijk ik altijd of uw klachten toch niet ergens anders vandaan komen, zoals bv door zenuwbeklemming in uw nek of elders in uw arm die vergelijkbare CTS klachten kan geven.

Nieuwsgierig geworden en wilt u weten of deze behandeling iets voor uw is? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.